Ден на розовата фланелка

На 25.02.2015 г. – Световният ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“ (Pink Shirt Day), учениците, педагогическият състав и ръководството на ДФСГ „Интелект“ подкрепиха инициативата на фондация „Човек плюс“.

Всяка година последната сряда от февруари е приета за Ден за борба с тормоза в училище. На този ден участниците са помолени да носят розово, за да символизират своята позиция –  неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно канадско училище. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и  Травис, които решават да защитят техен приятел, подиграван заради това, че е дошъл в розово поло на училище. Те купуват 50 розови тениски и ги разпространяват сред съучениците си. Тази инициатива добива бързо популярност сред други учащите се и чрез SMS, имейли и медии от различни училища и държави.

Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. За първи път в България се отбелязва през 2012г., а нашето училище ДФСГ“ Интелект“ за втора поредна година също пое инициативата и се включи в борбата с тормоза в училище. Тази година избрахме чрез един по-интересен начин да изкажем своето мнение. Ученици от 10 и 11 клас дебатираха по темата: „ За и против агресията, като печеливша стратегия в съвременния свят“, организирана от   г-жа Людмила Дончева,  преподавател по философия. В два отбора учениците доказаха своите умения и призоваха да бъдем толерантни, да няма насилие в училищата.

Официални гости на дебата бяха: г-жа Цветанка Тончева – представител на РИО Плевен, г-н Емил Райков – директор на ДФСГ“ Интелект“, г-жа Михаела Карамфилова – помощник директор, г-жа Балева и много колеги.

Учениците от ДФСГ „ Интелект“ се включиха масово в събитието, носейки емблеми във формата на розови фланелки  – символа на деня, залепени върху облеклото им. Също изработиха оригинални постери, плакати, колажи и презентации, с което подкрепихме безрезервно инициативата да не съществува тормоз в училище. Крилата фраза на деня стана: „Нека всички заедно да се борим срещу тормоза в училищата!