АктуалноВажни НовиниИнициативи и събитияНовини

На 23.01.2024 г. в Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен беше проведена среща с представители на ОД МВР. Инициативата е част от Национална превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“, като темата на презентацията е: „Превенция на престъпления и виктимизация с използване на информационни и комуникационни технологии“. С огромен интерес учениците от ДФСГ „Интелект“ проследиха лекцията на експертите, в която на достъпен език бяха обяснени опасностите, които дебнат от интернет-мрежата – особеностите на фишинг измамите, злоупотребата с лична финансова информация и лични данни, изнудване чрез използване на социалните мрежи, измами чрез фалшиви сайтове за онлайн търговия. Темата за киберпрестъпността е особено актуална в наши дни и засяга въпросите, свързани с безопасния интернет и с това как да се предпазят младите хора от рисковете, които крият съвременните средства за комуникация. Вниманието на гимназистите бе ангажирано с необятните възможности за контакти и общуване, които предоставят социалните мрежи и интернет, но също така и с големите опасности и с рисковете, пред които са изправени младите потребители.

Полицейските служители представиха нагледна информация за това как един млад човек може да попадне в лапите на телефонни измамници, как може да се злоупотреби с лични данни на потребителя, какви са подходите в мрежата на педофили и на хора с престъпни намерения и др. Учениците от ДФСГ „Интелект“  получиха и ценни съвети за безопасно и сигурно сърфиране в мрежата; за необходимите предпазни действия, когато са пред екрана на компютъра или телефона; за начините на реакция при съмнителен или злонамерен контакт.

Подобни дискусии свързани с  „Киберсигурността“ на подрастващите е особено важна в съвременния дигитален свят, като, подобни беседи ще помогнат на подрастващите сами да оценят потенциалния риск в киберпространството и да избягват онлайн опасностите.