АктуалноВажни НовиниНовини

На 14.03. празнуваме красотата, силата и безкрайните възможности на математиката. От елегантността на уравненията до чудото на числата, математиката обогатява живота ни по безброй начини.

Днес – 14 март 2024 година с учениците от 9 и 10 клас на ДФСГ „Интелект“ – Плевен отбелязахме Международния ден на математиката.

 14 март е избран за Международен ден на математиката (International Day of Mathematics – IDM), тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „π-ден“. Той е наречен така на числото π, което е приблизително равно на 3.14.

 Проектът за Международния ден на математиката се ръководи от Международния математически съюз с подкрепата на множество международни и регионални организации от цял свят. Обявен е от ЮНЕСКО на 40-ата сесия на Генералната конференция, 26 ноември 2019 г. Първото честване се провежда на 14 март 2020 г.

 Всяка година Международният математически съюз обявява различна тема.

 Темата тази година е: „Играейки с математиката“

 Момичетата и момчетата от 9 и 10 клас и участници в клубове по Математика: „Млад математик“ и „Математиката от А до Я“ с преподавател Ани Андреева направиха интересни презентации, постери и макети, чрез които представиха своето виждане за този ден. Не липсваха и вкусни кулинарни изкушения. Нашите най-добри ПИ-кулинари са Никол, Габриела, Радинела, Бранимира и Даниил от 10г клас.

Най-добър оригинален макет представи Нивелина от 10г клас.

 Проведохме и забавни игри – най-много запомнени цифри след десетичната запетая на магическата константа пи за 5 минути с победител: Виктория от 10в клас, която успя да запомни 28 цифри, а Хрисия от 10г клас беше успяла да запомни и напише 50! цифри след предварителна подготовка и собствен уникален метод на запомняне!

 Най-активни в игрите бяха 10в клас!

 Нова модна линия ни представи Ралица от 10г клас!

 А числото ПИ вдъхнови Пламена от 10г клас да напише прекрасно стихотворение за  него!

 Комисия ще оцени и награди най-оригиналните проекти на учениците от 9 клас!

 Всички се представиха отлично, забавляваха се и похапнаха с удоволствие от вкусните ПИ-кулинарни произведения!

 Поздравления за всички момичета и момчета, взели участие във вече традиционния празник на математиката в нашето училище!