АктуалноВажни НовиниНовини

По случай 16 април – Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България, специални гости на сметната палата бяха десетокласниците и единадесетокласници – специалност “ Съдебна администрация” от ДФСГ „Интелект“ град Плевен.
Учениците от 10-ти клас се включиха в инициативата на Окръжен съд – Плевен, където съдия Весела Сахатчиева, ги поздрави и им разказа накратко историята на Конституцията от нейното създаване до днес и им връчи по един екземпляр от най-новото издание на нашия основен закон, заедно с удостоверения за участието на децата в Образователната програма през учебната 2023-2024 година.
Съдия д-р Силвия Кръстева представи на гимназистите разработената от нея лекция на тема „Етиката в училище“, а след това ги включи в симулативен съдебен процес по казус подготвен от нея. Казусът засягаше проблем за агресията- сбиване между две съученички в двора на училището, поради възникнал между тях конфликт. Учениците имаха възможността да влязат в ролята на съдии, прокурор, обвиняем, пострадал, адвокати и свидетели, и да минат през етапите, по които протича едно съдебно следствие, като през цялото време бяха напътствани от съдия д-р Кръстева. Гимназистите имаха възможността да усетят отговорността на работата на съдията, а накрая да постановят и своята присъда.
Учениците от 11 клас представиха в Районен съд- Плевен симулативно съдебно заседание по гражданско правен казус, подкрепени от съдия Вера Найденова- председател на Районен съд – Плевен!

Достойното представяне в Конкурса по машинопис, организиран от Районен съд – Плевен, на Деница и Елиса от 12г клас и Яна от 11г клас им донесе грамота.

Второ място в конкурса “Съдът през моите очи” със своето есе грабна Емилия Хинкова от 8 г клас, спец. Съдебна администрация с класен ръководител Йоана Лазарова.

Отлично представяне и на отбор “ Интелект” във Викторина Образователната програма „Открито за съдебната власт. Отворени съдилища и прокуратури“ през 2023/2024 уч.година. Яна, Мартин и Виктория от 11 г клас, спец. Съдебна администрация демонстрираха знания по специалността си.