EventsАктуалноИнициативи и събитияНовини

На 25 юни 2024г., ученици от VIIIА клас с ръководител – Димитър Данаилов, посетиха фестивала „Ало, Космос | Говори България 4.0“, в София Тех Парк, в сградата, кръстена на Джон Атанасов. Основна цел на фестивала е да събуди интереса и любопитството на младите хора към необятния Космос. Имаше организирани много и интересни събития: работилници, научни лекции, вдъхновяващи разговори и презентации, демонстрации, междузвездни шах войни, викторини и др.

Отначало учениците от ДФСГ „Интелект“ имаха възможност да опитат храна за астронавти – ягоди, банан и сирене, която бе представена от високотехнологичната компания „Антарта“. Тя се приготвя специално за консумация по време на космически полети. Поради специфичните условия на работа и живот на космонавтите в условията на безтегловност и продължително прекарване на живота в затворения космически кораб, има много по-различни изисквания към нея спрямо нормалната храна на Земята. Рудодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ ги „заведе“ в мините за добив на руда, с помощта на очила за виртуална реалност. Използвайки технологията на „зеления екран“, те се пренесоха в дигиталния свят.

В конферентната зала интересна лекция изнесе проф. Андрю Коутс (професор по физика в Университетски колеж в Лондон), за подготвящата се мисия до планетата Марс. Организирането ú е в сътрудничество между Европейската космическа агенция (ESA) и Националната космическа агенция (NASA). В лекцията професорът даде много подробна и интересна информация за Марс, за целите на мисията и за марсохода „Розалинд Франклин“. Роувърът е кръстен на известна биофизичка, родена 1920г. във Великобритания, допринесла в определянето и разбирането на структурата на ДНК, на вирусите, на каменните въглища и на графита. Изстрелването на марсохода е планирано за 2028г.

Лекцията се изнесе на английски език, без преводач, и така учениците имаха възможност, на практика, да използват знанията си по английски език, придобити през учебната година.

Линк към страницата на ESA с информация за космическата мисия

Значимо представяне на град Плевен беше и демонстрацията на първата печатна преса на Йоханес Гутенберг, съхранявана в РИМ – Плевен. Демонстрация на работата на машината и разказ за живота на Гутенберг представи плевенския художник-авангардист Диян Павлов – Джими.

На изложбените щандове имаше фирми, занимаващи се с изработване на металорежещи машини, детайлно картографиране на земната повърхност с дрон. Представителите им любезно разказваха за тяхната работа. В специална стая можеше да се чуят реални шумове от Космоса, записани от земната повърхност.

На първия етаж на сградата бяха организирани много работилници – “Макет на съзвездие“, „Еволюция на звездите“, „Космическа LEGO работилница“ и др. Учениците на ДФСГ взеха участие в работилницата „Astro party”, с ментор Иво Джокин от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, гр. Д. Митрополия. Под негово ръководство и обяснение учениците направиха слънчев часовник с подръчни материали, така както нашите предци са правили. След това на външната площадка трябваше часовниците да се сверят, според положението на Слънцето. Просто поставен на земята слънчев часовник не винаги точен. Работилницата продължи с разказ за уреда секстант или още квадрант и неговото приложение за ориентиране върху земната повърхност според положението на най-ярката звезда – Полярната звезда.

На официалното откриване на фестивала присъстваха:

  • д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България;
  • проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката;
  • Евтим Милошев, министър на туризма;
  • н. пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България;
  • Майкъл Лопес-Алгрия, астронавт от САЩ;
  • учени, физици, представители на бизнеса, чуждестранни представители.

Линк към страницата на МОН, отбелязала събитието

След всички преживявания и научени много нови неща, можем да си направим следния извод: България може да е малка, но има значимо участие в изследването на необятния Космос. Страната ни е третата нация, която прави храна за астронавти и първата, която прави оранжерия в Космоса. Астронавтите признават, че българската храна е една от най-вкусните. Част от нея е супа топчета, мусака, сарми, ядки, плодове, кисело мляко с овесено брашно и много други. Храната има трайност до 5 години.

Благодарим на Община Плевен и Атлантически клуб в България, за възможността да се включим във фестивала и да преживеем незабравими моменти!