29 октомври 2010 г. За някои това е просто ден от календара, но за учениците от ДФСГ “Интелект” – гр. Плевен това беше много специален ден. За първи път тук се  проведоха избори за ученически парламент, които много приличаха на истинските. Събитието е част от реализирането на проект “Промяна чрез действие”, одобрен и финансиран по програма “С грижа за всеки ученик” на МОН – направление “Гражданско образование”.
Датата на изборите съзнателно бе избрана да предхожда Деня на народните будители като символен знак, че това е един от начините да се “събуди” ученическата общност за промените, които трябва да се осъществят в българското училище.    Предизборната кампания започна веднага след като група от 30 ученици посети Народното събрание на 30.09.2010 г. по покана на г-жа Цецка Цачева и Фондация “Конрад Аденауер”. Срещите на учениците  с депутати, с парламентарни журналисти и със самия председател на Народното събрание, както и присъствието им на Заседание на комисията по бюджет и  финанси, определено се оказаха силен мотивиращ фактор за  протичането на една доста оспорвана надпревара в битката за депутатски места в Парламента на ДФСГ “Интелект”.
Своето желание за участие в изборите изразиха 41 ученика от VІІІ, ІХ, Х и ХІ клас, като някои от основните мотиви,  които посочиха за решението си бяха:
•    искам да правя нещо смислено;
•    имам идеи за промени;
•    ще придобия социален опит, който ще ми помогне за бъдещата ми реализация;
•    ще се науча да работя по проекти;
•    ще имам възможност за изяви и за срещи с влиятелни личности.
Седмица преди изборите всеки от кандидатите си подготви предизборен плакат, с който отправи послание към “потенциалните си избиратели”. В последните дни преди изборите някои от кандидатите приложиха и “по-агресивни стратегии” – раздаваха флаери, бонбони, сладкиши, а две от участничките заложиха на атрактивни спортни танци, с които “омаяха” избирателите точно в деня на изборите.
“Бъдещите депутати” бяха много удовлетворени от факта, че г-н Ивелин Николов – депутат от ГЕРБ, с който те имаха възможност да се срещнат в Народното събрание, уважи това значимо за тях събитие и че лично ги поздрави за смелото им решение да станат активни участници в промяната. Присъствието на г-н Николов – общински съветник от ГЕРБ, както и това на г-н Пройчо Караиванов – председател на регионалното сдружение за честни избори – Плевен, подсили усещането, че те не участват в някаква “симулация”, а в нещо, което възрастните оценяват като важно.
Изборите преминаха при много добра организация, с много музика, танци и приповдигнато настроение, а на изборната активност могат да завидят дори страни с утвърдени демокрации – 61,64 % – като за първи път – сериозен успех.
Успелите в надпреварата са вече известни и очакват бъдещите си ангажименти.Ученическият парламент ще е с 15-членен състав  и след седмица ще проведе първото си пленарно заседание, на което ще избере председател и зам.председател и ще конструира работните си комисии.

Изготвил информацията: Дочка Иванова – ръководител на проекта