Важни НовиниНовини

Инициатива под мотото „Интелект в управлението и бизнеса“  се организира на 22 март 2016 г. в нашата Гимназия. Идеята е учениците да преживеят един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните институции и неправителствените организации. Стартът бе даден от Директора на училището г-н Емил Райков, който приветства учениците-участници и партньорите в проявата. „Лично за мен, подобни инициативи са изключително полезни. Непрекъснато говорим, че трябва да има връзка между бизнеса и образованието, но на практика, като че ли правим твърде малко в тази посока“, отбеляза г-н Райков. Той посочи, че това е една от стъпките бъдещите мениджъри да се докоснат до реалния бизнес, да видят какво се случва по време на един работен ден. „Не е лесно да управляваш фирма, но пък е интересно. Вие трябва да сте подготвени, като се докоснете до истинската мениджърска професия“, каза още директорът на ДФСГ.

От своя страна, помощник-директорът  Галя Димитрова сподели няколко любопитни факта за инициативата. „Днешният ден се провежда за 17-и път по този начин, въпреки че не се нарича „Мениджър за един ден“, а „Интелект в управлението и бизнеса“ и нашите партньори са точно 17. Освен това, датата е 22 март, а нашите ученици-участници също са 22-ма“, посочи помощник-директорът. Интересно е, че нейната заместничка в тематичния ден също се казва Галя Димитрова.

Идеята на инициативата, която се провежда за 17-и път, е на старта на професионалната си реализация учениците да преживеят един реален работен ден на представители на бизнес средите, институции и неправителствени организации.

Наши партньори бяха Община Плевен, Областна администрация – Плевен,  НАП – Плевен, електронната медия „Плевен за Плевен“ и др.

Единадесетокласничката Цветослава Събева от ДФСГ „Интелект” беше кмет за ден в рамките на инициативата на гимназията „Интелект в управлението и бизнеса”. Младата дама е ученичка в 11б клас, специалност „Банково дело”. Неин домакин беше заместник-кметът с ресор „Финанси и икономика” Милен Яков, който я запозна с административната структура, обясни й задачите и отговорностите на различните дирекции и отдели. От своя страна, Цветослава изказа задоволство от видяното и сподели плановете си след завършване на гимназия да продължи висшето си образование с икономическа насоченост.

Единадесетокласниците Георги Павлов и Ванеса Панайотова от ДФСГ „Интелект” прекараха един работен ден в Областна администрация – Плевен. Младежите бяха приети от областния управител Ралица Добрева, която ги запозна с отговорностите на заеманата от нея длъжност и спецификата на работата на администрацията. Госпожа Добрева насърчи интереса на Георги и Ванеса към дейността на държавната администрация и подчерта, че професионализмът, коректността и прозрачността са определящи за ефективното й функциониране.

„От първия ми ден като областен управител не съм прекъсвала контактите си с гражданите. Факт е, че се срещам с хората ежедневно, не само в дните, определени като приемни за гражданите. За мен тази близка комуникация е изключително важна с оглед на принципа на прозрачност, който, още с встъпването си в длъжност обявих, че ще спазвам. Надявам се работният ден, прекаран в Областна администрация Плевен да ви мотивира да приемете тази опция като добър старт на вашата бъдеща кариера.”, каза областният управител Ралица Добрева.

Тази година сред партньорите на ДФСГ „Интелект“ е и „Плевен за Плевен“, като част от екипа ще бъде Марияна Петрова от 12А клас, специалност „Икономическа информатика“.

Офис на НАП Плевен за пореден път се включи в инициатива на Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” град Плевен като домакин, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.

На 22 март учениците Цветослава Минкова, специалност „Икономика и мениджмънт“ и Виктор Бончев „Оперативно счетоводство“ имаха възможността да съпреживеят един реален работен ден на служителите в приходната агенция. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офис на НАП Плевен, където госпожа Цветомила Потурлиева в присъствието на ръководителите на всички структурни звена любезно ги посрещна и запозна със структурата на НАП, естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.

За да почувстват атмосферата по време на данъчна кампания за прием на годишни декларации младежите имаха възможност да се запознаят с многобройните услуги, предлагани от НАП. Съвместно с главен инспектор по приходите Рени Дудева оказаха съдействие на клиентка при попълване на декларация за доходи, която случайно се оказа класната ръководителка на Виктор. Подадоха искане и получиха персонален идентификационен код, така че в бъдеще да могат да ползват електронните услуги предлагани от НАП. Особен интерес проявиха към естеството на работата на публичните изпълнители дейностите в отдел „Обезпечаване и събиране на публичните вземания“, с които ги запозна началника на отдела Галя Кирилова. На финала в приятелска атмосфера Веселка Костадинова, главен експерт отдел „Анализи и планиране“ ги запозна с процедурите за отчитане на постъпленията от данъци и осигуровки, тяхното планиране и прогнозиране.

Получили първия си урок по данъчна култура гимназистите изказаха удовлетворение от посрещането в офиса и изявиха желание да проведат своя летен стаж в офис на НАП Плевен. На раздяла домакините от офис Плевен им пожелаха да са все по-мотивирани и с вдъхновение да продължат образованието си в областта на икономиката и да поемат в бъдеще отговорността за събиране на приходите в държавната хазна, превръщайки се във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.

Всичко това стана факт благодарение на учителите-ръководители на ученически компании в Гимназията, които организираха това събитие: Денка Недялкова, Йоана Лазарова, Анета Юлиева, Лариса Недялкова и Теодор Петков.

 

[gallery_bank type=“images“ format=“thumbnail“ title=“true“ desc=“false“ responsive=“true“ display=“all“ sort_by=“random“ animation_effect=““ album_title=“false“ album_id=“4″]