Важни НовиниНовини

На 21 март в ДФСГ „Интелект“ се проведе „Ден на езиците“ във връзка с Международни ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие , но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.

В нашата гимназия се изучават български, английски и немски език, като част от учебната програма. Но има деца, които учат и говорят и други езици: испански, холандски, руски, украински, арабски и др.

В деня на езиците наши ученици от 8, 9 и 10 клас представиха по интересен, интерактивен начин историята и развитието на българския, английския, испанския, руския, украинския, холандския и арабския език. За присъстващите особено интересни бяха изразите на различни български диалекти, идиоматичните изрази от чуждите езици и превода им на български, красивите носии от различни краища на България и познаването на предмети от бита на чужди държави.

Събитието беше организирано от учителите по английски език в Гимназията: Таня Лалкова, Гергана Генова, Марина Иванова, Нели Цветкова, Глория  Миховска, Марина Еленкова.

[Best_Wordpress_Gallery id=“3″ gal_title=“Ден на езиците“]