Представителна изява на АРТ-клуб „ Интелект“г. Плевен

                     Темата на събитието : „Най-красивата мартеница“

На 01.03.2017г. в ДФСГ „Интелект“ чествахме празника „Баба Марта“. Първи март е не само началният ден на месеца, който връзва мартеници за здраве и късмет, но и първата стъпка, предвещаваща идващата усмивка на пролетта и пробуждането на природата в родната ни страна. Освен това 1 март е и  Ден на любителското художествено творчество,назован накратко : Ден на самодееца.

1 март, разгледан като ден за отдаване на уважение към самодееца и самодейността, е вълнуващ  празник на любовта към традиционното и съвременното изкуство.

За тази цел участниците  в  АРТ-клуб „Интелект“  показаха  оригинално художествено майсторство като изработиха мартеници и макети, /фонтани от цветя,саксия с цъфнало дръвче,бутилка и чашки украсени с мартеници , рисунки и презентации /. Акцент на събитието бяха задаваните гатанки , сладките изненади  и чудесната пита ,  предоставена  от поканените на  тържеството родители .Гост на нашия празник беше г-жа Сабина Аниславова с по-малката си дъщеря ,която ни разказа една българска приказка за Баба Марта. С интересни презентации по темата се отличаха Ива Трифонова от 9“б“клас   и  Дани  Дашева  от  9“а“ клас. Инициативата  допринесе за позитивната атмосфера в училище и радостното  настроение сред  участниците,които  научиха любопитни факти за българската традиция и доразвиха своята естетическа култура. Организатор на събитието беше АРТ-клуб „Интелект“ с ръководител г-жа Людмила Дончева / преподавател в ДФСГ „ Интелект“-г. Плевен/.

 

Представителна изява на АРТ-клуб „ Интелект“г. Плевен –Тема на събитието : Международния  ден на жената – 8 март

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни .В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. В тази  връзка  учениците от АРТ-клуб „Интелект“ проведоха дискусия на тема :  „Правата на жените и равенството между половете“, като представиха и успешно аргументираха въпроса „ Имат ли жените в България  същите права като мъжете ? “, с ораторско майсторство се отличиха Ралица Стойкова , Анна-Мария Иванова от 9 „б“ клас и Анелия Аниславова от 10 „а“ клас. В дискусията се включи и нашият специално поканен гост г-жа Сабина Аниславова / представящ родителите/. Инициативата ни допринесе за по пълна информираност  и развитие на комуникацията между учител- родител – ученик  а също и за толерантност сред  участниците ,които се  научиха да отстояват  правата си . Доклад с интересни факти относно 10 страни в които жените нямат никакви права  подготви и представи  Ива Трифонова от  9“б“клас . За празника учениците бяха изработели цветя от хартия и рисунки олицетворяващи женската красота, програмата ни завърши с забавни вицове и поднасяне на цветя на присъстващите родители. Организатор на събитието беше АРТ-клуб „Интелект“ с ръководител г-жа Людмила Дончева / преподавател в ДФСГ „ Интелект“-г. Плевен/.

 

1500140-2017-03-08-publish4