Инициативи и събитияПредстоящи събития

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) e самоинициирало се движение, посветено на създаването чрез код. Целта му е програмирането да стане по-разбираемо, да се покаже на хора от всякаква възраст как могат да вдъхнат живот на идеите си чрез код, да се разсее неяснотата по отношение на уменията в тази област и да се даде възможност на мотивираните хора да учат заедно. Инициативата стартира през 2013 г. като инициатива на младите консултанти за Програмата за цифровите технологии в Европа (Young Advisors for the Digital Agenda Europe).

EU Code Week се ръководи от доброволци. Един или няколко „посланици“ на Code Week координират инициативата в своите страни, но всеки може да организира свое собствено събитие и да го добави в картата на Code Week.

 

Шестото издание на Европейската седмица на програмирането ще се проведе между 6-ти и 21-ви октомври 2018 г.

 

Европейската седмица на програмирането е движение, което насърчава хората да открият какво означава да програмираш. Посланиците на седмицата на програмирането координират инициативата в съответните държави. Също така всеки желаещ може да организира събития, с цел да покаже на мотивираните хора как да създават собствено приложение, да програмират робот или да превърнат фантазиите си в реалност.

 

Като част от Единния цифров пазар, Европейската комисия насърчава различни инициативи, насочени към повишаване на цифровите умения на работещите и гражданите, като например Коалицията за цифрови умения и работни места и Европейската седмица на програмирането. На 7 декември Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, насърчи участието на повече училища в Европейската седмица на програмирането и си постави до цел до 2020 г. 50% от всички училища да вземат участие в инициативата.