Важни НовиниМеждународни Проекти

ДФСГ „Интелект” има дългогодишен успешен опит в изпълнение на различни eвропейски проекти.
Тази учебна година гимназията отново ще работи по проект по програма „Еразъм +“, който ще продължи две години. В него участват партньорски училища от Исландия – държава координатор, както и Гърция, Швеция, Холандия и България.
Основната цел на проекта е учениците да се възпитават в дух на етническа, религиозна, полова и други видове толерантност.
Участниците в това съвместно начинание ще се запознаят с Всеобщата декларация за правата на човека, като по време на всяка една международна среща акцентът ще бъде върху различни теми и статии от този документ. Освен това учениците от ДФСГ „Интелект” ще имат възможност да видят гръцкия парламент – люлка на световната демокрация, Международния съд в Хага,а при домакинството на България всички участници ще разгледат град Велико Търново и ще се срещнат с Омбудсмана на Републиката. Така на практика младежите ще се запознаят с това как работят различни институции и как човешките права се спазват в страните-членки на Европейския съюз и Исландия.
ДФСГ „Интелект” достигна 66 градуса северна ширина.
От 8 до 10 октомври в град Исафьордур, Исландия, се проведе първата работна среща, в която участваха по двама учители от всяка една държава. Там учителите от гимназия „Интелект” се запознаха с образователната система на домакините и заедно със своите колеги от другите страни планираха предстоящите дейности по тази полезна инициатива.
Следващата визита по проекта, в която ще участват и ученици, ще се проведе през март догодина в Гърция.