UncategorizedВажни НовиниМеждународни Проекти

ДФСГ „Интелект” на две морета

 

След пътуването до гр. Атина, Гърция през март, учениците и учителите от ДФСГ „Интелект”, работещи по проeкт “Living in a Challenging world” по програма Еразъм + посетиха гр. Удевала, Швеция.

В рамките на работното посещение учениците участваха в уоъркшопове, посветени на статии от Декларацията за правата на човека, засягащи равенството на половете, ентносите и религиите.  Учениците имаха среща с професор Пер Асмо, живеещ и преподаващ в Южна Африка, който изнесе лекция за историята на тази държава и за апартеида и борбата на чернокожото население на страната за правата си. След лекцията на Сузана Хеглунд – жена родена като мъж, учениците трябваше  да отговарят на сложни за тях въпроси: „Какво значи да си мъж?”, „Какво е да си жена?”, „Кое е нормалното?”. В края на дискусията всички се обединиха около мнението, че хората, спазващи законите на страната, независимо от тяхната полова  принадлежност, цвят на кожата и религия, трябва да бъдат оценявани според личните им качества и не бива да бъдат дискриминирани и и тормозени.

Участвайки в разходки край морето, пикници в гората, екскурзии до Густавсберг – първият летен курорт в Швеция както и до Смьоген – един от най-популярните летни курорти на брега на Северно море, учениците и учителите се докоснаха до много красива и изключително запазена природа на западния бряг на Швеция. Те видяха живописни фьорди, величествени гранитни скали, гори и езера и научиха как шведите се грижат за природата си.

Живеейки в приемащите семейства, учениците имаха възможност да усетят отвътре как живеят шведските семейства и да се запознаят с техния бит. В свободното си време учениците играеха  футбол и ходеха на  боулинг с домакините си. Несъмненно те завързаха приятелства и натрупаха впечатления, които ще останат за цял живот.

All-focus
All-focus