Важни НовиниМеждународни ПроектиНовини

ДФСГ „Интелект” в страната на лалетата и колелетата

В рамките на проект по прогама Еразъм+ “Living in a Challenging World” учениците и учителите от ДФСГ „Интелект” посетиха Холандия по покана на училище Scholencombinatie Delfland в град Делфт.

 Още с кацането си в столицата  Амстердам, те усетиха духа на космополитния град, известен с многобройните си канали, вкусния кашкавал и музея на Ван Гог.

По време на работното посещение в град Хага, административната столица на страната, участниците в проекта имаха уникалната възможност да се запознаят с историята на  Двореца на мира и да разгледат тази забележителна сграда, с право смятана за символ на световния мир и справедливост. Дворецът на мира е седалище на две международни съдилища: Постоянен арбитражен съд и Международен съд на ООН.  Постоянния арбитражен съд е създаден още през 1899 година и там се решават спорове между държави, между държави и частни лица, както и  спорове, по които са страна междуправителствени организации. Международния съд на ООН е основният съдебен орган на Организацията на обединените нации.  Той е учреден  през 1945 година и започва работа през 1946 година, с основната цел да разрешава спорове, представени пред него от различни държави.  В град Хага се намира и Гавангенпоорт – бившата порта и средновековен затвор. От 1420 г. до 1828 г. затворът е използван за място, където са затваряни хора, обвинени в сериозни престъпления, докато очакват присъдата си. През 1882 г. Гавангенпоорт става затворнически музей.Функцията на порта е загубена през 1923 г., когато прилежащата сграда е разрушена за да се построи улица и да позволи натовареният трафик да преминава през това място. При посещението на музея  Гавангенпоорт представителите на „Интелект“ разгледаха затворнически килии, твърде различни за бедни и богати престъпници, стаи за истезания, тесните и мрачни затворнически коридори и затворническия двор.

Освен занимания в училище, свързани с работата по проекта, младежите имаха възможността да се запознаят с града, чиято архитектура напомня миниатюри от 14-15 –ти век  и е запечатлена в картините на Вермеер, холандски художник от 17 век роден и живял в Делфт. Той е погребан в Старата църква на града, датираща от 12 век. В центъра на града минава един от най-старите канали, прокопани в Холандия – Ауде Делфт, който и сега се смята за най-красивия в Холандия. От едната страна на централния площад  е разположена изключително красивата сграда на общината, а от другата страна – Новата църква – готическа църква от 14 век, където Вилхелм I Мълчаливи, основател на Оранската династия почива в мир във великолепен мавзолей с 22 колони.  Около него почиват и повечето монарси на Холандия. В града има вятърна мелница, една от малкото в страната не спирала работата си от 17 век. Трудно е да се тръгне от Делфт без да се купи нещо от прочутата синьо-бяла Делфтска керамика.

Кулминацията на пътуването до Холандия беше посещение на тематичния парк Валиби – един от най-големите паркове за развлечения в Холандия с над 40 атракциона, предлагащ най-различни забавления.

Участници в срещата по проекта в училище Scholencombinatie Delfland в град Делфт бяха пет ученици от десетите класове: Иван Александър Кръстев, Анна-Мария Михайлова, Ивона Димитрова, Любомир Димитров и Светлана Болдишкова и двама учители: Марина Еленкова и Димитър Данаилов.

Училището впечатлява с размерите си, съвременния дизайн и материалната си база. От две години то се намира в нова сграда. Училището е професионална гимназия, подготвяща бъдещи фризьори, сервитьори, готвачи и ресторантьори, специалисти по обработката на метал и дърво. През първите две години, учениците имат възможност да се ориентират, към коя професия да се насочат. За да бъдат те, максимално подготвени за бъдещата професионална реализация, гимназията разполага с професионална кухня, фризьорски салон, ресторант, магазин и др. В определени дни от месeца, външни хора могат да ги посещават и да ползват безплатно услугите им: да си направят прическа, маникюр, да опитат от приготвените гозби, а учениците на свой ред имат възможност да трупат професионален опит. Учителите имаха изключителната възможност да видят, как това се случва на практика. Те бяха поканени на вечеря, приготвена и сервирана от учениците на гимназията. Всяко едно ястие бе като малък кулинарен шедьовър, а обслужването по нищо не се различаваше от изисканите ресторанти. След вечерята учениците и техния наставник бяха бурно аплодирани от всички участващи в проекта учители.

В училището има специална стая, наречена „time in”, където изоставащи ученици и тези, които системно нарушават дисциплината, имат възможност да наваксат пропуснатия материал, както и да подобрят поведението си. В продължение на максимум от 6 седмици, те се обучават от специален учител, след което, отново се връщат в редовните класни стаи. 

Учениците в гимназията и техните  учители, както и повечето хора в Холандия, се придвижват с велосипеди. В града има много наземни и подземни паркинги, както и голям паркинг за колелета пред гимназията. Още от първия ден, Иван Александър Кръстев, идваше на училище с колело заедно с домакина си.

По време на работата по проекта, учениците взеха участие в различни занимания, свързани с правата на човека. Те участваха в уъркшоп по творческо писане. А с помощта на специално обучени и поканени за целта хора, създаваха ново общество, на необитаем остров със собствени закони, правила, местно управление и т.н. Също така, следвайки определена технология, учениците изрисуваха керамични плочки в характерните за Делфт синьо-бели цветове с теми, посветени на 6-ти до 15-ти членове от „Декларацията за правата на човека“. След като плочките бяха изпечени, те бяха раздадени на всеки един, като спомен от престоя им в Делфт. През последния ден, за учениците беше организирано състезание по боулинг, където най-добре се представи Ивона Димитрова.

По време на работно посещение в град Хага, административната столица на страната, учениците и учителите имаха уникалната възможност да се запознаят с историята на „Двореца на мира“ и да разгледат тази забележителна сграда, с право смятана за символ на световния мир и справедливост. Дворецът на мира е седалище на две международни съдилища: Постоянен арбитражен съд и Международен съд на ООН.

Въпреки дъждовното, ветровито и студено време, пътуването до Холандия ще остане един ярък спомен както за учениците, така и за учителите.  

Кратко видео за вълнуващите преживявания на българската група в Холандия, можете да видите тук