Училище посланик на ЕП

ДФСГ “Интелект“ участва в Програмата за училища посланици на Европейския парламент

В четвъртата си година Програмата продължава да се разраства и учители от нови десет училища от цялата страна, сред които и ДФСГ „Интелект“, се присъединиха към Програмата за училища посланици на Европейския парламент. За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като своята кандидатура подадоха над 100 училища от почти всички области в България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по- засилено гражданско участие в демократичния процес.

Карта на училищата посланици на Европейския парламент в България

По време на срещата бяха разгледани важни теми от дневния ред на Европейския парламент, за дейността на неговите членовете, за европейските институции. Учителите се срещнаха с Андрей Новаков, член на Европейския парламент (ЕНП), който разказа с какво се занимават евродепутатите.

Предстоящите важни политически въпроси в настоящия мандат на Европейския парламент представи Андрей Ковачев, член на Европейския парламент (ЕНП). Учителите научиха повече за основните институции на ЕС, за ролята и дейността на Европейския парламент и за актуалните теми от дневния ред на ЕС от проф. д-р Ингрид Шикова.

Д-р Красимира Василева от Национално сдружение на българските европейски клубове (НАБЕК) даде на учителите практически насоки и говори с тях за европейските теми в училище. През учебната 2019/2020 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент вече ще обхваща 100 български училища.