Училище посланик на ЕП

Старши посланикът Михаела Карамфилова от ДФСГ“Интелект“- гр. Плевен изготви презентация по повод 12 май.

Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри в България, Европа и по света. Традицията за честването на този ден датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910), която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната  награда за медицинските сестри по целия свят и Европа. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Тенденцията в ЕС като цяло сочи, че през 2019 година броят на работещите както професионални, така и помощни медицински сестри и акушерките се е увеличил с близо половин милион спрямо 2012г. Тази благородна професия е не по- малко важна от тази на лекарите. Тя е повече от професия. Тя е призвание!

Честит празник на всички медицински сестри, борещи се на първа линия срещу пандемията от Covid-19!

12.май- Световен ден на медицинските сестри

12.май- Световен ден на медицинските сестриСтарши посланикът Михаела Карамфилова от ДФСГ“Интелект“- гр. Плевен изготви презентация по повод 12. май.Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри в България, Европа и по света. Традицията за честването на този ден датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910), която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната награда за медицинските сестри по целия свят и Европа. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Тенденцията в ЕС като цяло сочи, че през 2019 година броят на работещите както професионални, така и помощни медицински сестри и акушерките се е увеличил с близо половин милион спрямо 2012г. Тази благородна професия е не по- малко важна от тази на лекарите. Тя е повече от професия. Тя е призвание!Честит празник на всички медицински сестри, борещи се на първа линия срещу пандемията от Covid-19!

Публикувахте от ДФСГ "Интелект"- Училище посланик в Вторник, 12 май 2020 г.