Училище посланик на ЕП

15 май е Международният ден на семейството, който се отбелязва в Европа и цял свят.

Младши посланиците на ДФСГ „Интелект“ -гр. Плевен под ръководството на госпожа Людмила Дончева организираха конкурс на тема „За мен семейството е…..“. Те отличиха есетата на трима ученици на гимназията-  Любомир Блажев, Владислав Гложенски и Михаела Бурдиняшка. Целта на инициативата е да ни накара да се замислим за мястото на семействата ни в нашия живот.

Денят на семейството е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международният ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата. Целта му е да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда. Международният ден на семейството е вдъхновил серия от събития за повишаване на осведомеността, включително и на националните семейни дни. В много страни този ден дава възможност да се изтъкнат различни области на интерес и значение за семействата.

За страните – членки на Европа семейството е основната част от обществото и един от трите основни стълба на всяко справедливо общество, заедно с приобщаващия пазар на труда и механизмите за социална защита. Създаването на благоприятни за семейството политики, които са от полза за всички, е необходимо за бъдещето на Европа. Във връзка с това, е наложително европейските лидери да изпълнят ангажимента си към Европейския стълб на социалните права и да гарантират защитата на семействата.

Честит ден на семейството!