Училище посланик на ЕП

Младши посланиците и старши посланиците от ДФСГ „Интелект“ – гр. Плевен представят презентация по повод Световния ден в памет на жертвите на СПИН, който се отбелязва в Европа и редица страни по света.

Денят е посветен на жертвите на коварната болест и се отбелязва през третата неделя на месец май. За първи път е отбелязан през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а оттогава до днес в повече от 115 страни по света всяка трета неделя от май се реализират мащабни дейности. В България за пръв път денят е отбелязан през 1992 година. Инициативите, свързани с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, да проявят съпричастност, подкрепа и грижа за хората, живеещи с вируса на СПИН и техните семейства.

От друга страна тези инициативи насърчават диалог вътре в уязвимите общности и подкрепа на действащите политики в областта на ХИВ-превенцията, както и повишаване информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.