Важни НовиниУчилище посланик на ЕП

На 12. февруари 2021 г. младши посланиците на ДФСГ „Интелект“ се включиха в онлайн среща по програма Евроскола. Това е второ участие за плевенското училище, тъй като през  2011 г. ученици от гимназията бяха евродепутати за един ден и успяха да се запознаят с работата на заседателите.

Младежите активно се подготвяха за събитието под ръководството на г-жа Мария Николова- учител по английски език. Тя работи в продължение на три седмици с тях в платформата Тиймс.

Над 2200 ученици от 22 европейски страни взеха участие във виртуалната среща. Заедно с младши посланиците в обновената специално за случая зала „Европа“ присъстваха и  г-н Емил Райков- директор на ДФСГ „Интелект“, Мария Николова, както и старши посланиците Михаела Карамфилова- ЗДУПД  и Севинч Алиева.

Акцент в тази инициатива бе темата за фундаменталните права на човека. Председателят  на ЕП Давид-Мария Сасоли отправи обръщение към всички участници и ги подтикна да се включат активно в демократичния живот на Европа. По време на събитието учениците обогатиха още повече познанията си за Европейския парламент и имаха възможност да задават въпроси на гостите- г-жа Роберта Мецола- първи заместник-председател на ЕП и евродепутат от Малта, както и на г-н Антонио Кайола от отдел  Правна служба на ЕП. Темите, които вълнуват младите европейци са свързани с пандемията от Ковид- 19, правата на децата, защита на личните данни, неравенството между половете и много други. На въпрос относно безработицата заради корона кризата, г-жа Мецола отговори, че ще бъдат осигурени много повече пари за справяне със ситуацията. Всяка страна- членка трябва да изготви национален план, в който да бъдат включени основните проблеми и засегнатите от пандемията сектори.

Линк към видео от събитието https://www.facebook.com/euroscola/videos/2585789548388530

Виртуалната инициатива не отменя възможността за посещение на Европейския парламент във време, когато обстоятелствата позволяват това да се случи.