Важни Новини

ДФСГ „ИНТЕЛЕКТ“ СЕ ВКЛЮЧИ В СЕДМИЦАТА НА ДИГИТАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ 21 – 24.02.2022 г.

За последните години дигиталното обучение е един от най-бързо развиващите се отрасли на образованието. Независимо какво мислим по въпроса, дигиталното обучение ще е неизменна част от нашето бъдеще.

ДФСГ „Интелект“ се включи в Седмицата на дигиталното обучение 21-24.02.2022г и отбеляза Деня на дигиталното обучение #DLDay на 22.02.2022 г. с различни инициативи и разработени материали.

Ученици от 11а клас, спец. „Икономическа информатика“ – Антония и Георги, създадоха видеоклип за някои от най-популярните и използвани платформи за дигитално обучение. Те представиха своя продукт пред своите съученици в часовете по професионална подготовка и в приятелска дискусия обсъдиха предимствата и недостатъците на дигиталното обучение.

В часовете по ИТ в 8 и 9 клас, учениците се запознаха с възможностите на платформите за дигитално обучение, дискутираха за ползите и вредите от тяхното използване и приложението им за обучение и самоподготовка.

Ученици от 8 клас представиха професиите на бъдещето, свързани с разработване и администриране на дигитални ресурси за обучение. Група ученици поставиха началото на създаване на сайт, в който ще представят платформи за дигитално обучение и техните възможности с линкове към различни дигитални ресурси за безплатно или абонаментно ползване.

Видеоклипът и линк към разработения сайт ще бъде качен на сайта на гимназията и споделен на Facebook страницата ни.

Преподаватели от ДФСГ „Интелект“ : Ани Андреева – ръководител направление ИКТ и учител по ИТ и Анета Юлиева – старши учител по професионална подготовка, взеха участие в уебинар за отбелязването на Деня на дигиталното обучение на 22.02.2022 г.

Основни акценти в уебинара бяха поставени върху:

  • иновациите в дигиталното образование; 
  • проблемите с търсенето в интернет и откриването на качествени дигитални ресурси в интернет;
  • принципи и стратегии на работа в дигитална и реална среда.

Във връзка с проблема за намиране на качествена конкретна информация в интернет, която да подпомага образователния процес, беше представен и новият голям проект digitalworldedu за събиране на свободни обучителни ресурси от цял свят. Сайтът все още е в процес на разработка и непрекъсната актуализация, като целта е да предоставя разнообразни ресурси, да информира за развитието на образованието в различни държави и др. Този необятен ресурс, създаден да споделя практики и идеи от цял свят, е създаден за свободно ползване от всеки, който има отношение към обучението и образованието.