Торино (на италиански: Torino, на пиемонтски диалект: Turin) е четвъртият по големина град в Италия след Рим, Милано и Неапол, но третият по икономическа мощ, изпреварващ по този показател Неапол. Разположен е в северозападната част на страната и е важен административен, културен и индустриален център. Той е главен град на Метрополен град Торино и на Регион Пиемонт. Към 1 януари 2020 г. населението му е 859 910 души, от които 123 659 са чужди граждани.
Бил е столица на Савойското херцогство (1563 – 1847 г.), Кралство Сицилия (1713 – 1720 г.) и Кралство Сардиния (1720-–, 1847 – 1861 г.). Той е първата столица на Кралство Италия и седалище на Първия италиански парламент (1861 – 1865 г.).
Градът е известен с централата на ФИАТ и с двата си футболни клуба Ювентус и Торино.
От 10 до 26 февруари 2006 г. в Торино се провеждат Двадесетите зимни олимпийски игри.
В Торино има редица обекти, част от Савойските кралски резиденции, включени през 1997 г. в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО: Палацо Мадама, Палацо Кариняно, Замък Валентино, Палацо Киаблезе, Вила на кралицата, Кралски дворец, Кралска оръжейница, фасада на Театро Реджо, Палат на Префектурата, Държавен архив, Бивша военна академия, Кралска кавалерия, Бивш палат на Монетния двор.
Хълмът на река По (Collina del Po) е включен от 2016 г. в списъка на ЮНЕСКО „Биосферни резервати“ по програма MaB Man and the Biosphere – междуправителствена научна програма, стартирала през 1971 г. за поддържане на балансирани взаимоотношения между човека и околната среда чрез защита на биоразнообразието и най-добрите практики за устойчиво развитие.
Торино е единственият италиански град получил престижната награда на ЮНЕСКО Creative City Design през декември 2014 г. Столицата на Пиемонт се гордее с важни постижения и голям опит в сектора на дизайна, който играе ключова роля в слединдустриалното му развитие.
Градът е избран за място на провеждане на Песенния конкурс „Евровизия“ 2022 г.
Той е родно място на някои от основните символи на Made in Italy в света: вермут, шоколад джандуя (gianduja) и кафе еспресо, център на италианската автомобилна индустрия, както и важен център на издателската дейност, банкирането и застраховането, информационните технологии, киното, гастрономията и енологията (вино), на космическия сектор, индустриалния дизайн, спорта и модата.
Дефиниран от Льо Корбюзие като „… градът с най-красивото природно местоположение в света“, възхваляван от множество исторически личности, сред които Фридрих Ницше, Марк Твен и Жан-Жак Русо, който описва гледката от хълма Суперга като „… най -красивата гледка, която може да впечатли човешкото око“, Торино е един от най-важните барокови градове в Европа. Освен това заедно с Милано и Палермо той е считан за италианската столица на Ар нуво, пример за което са неговите многобройни и известни исторически кафенета, процъфтяващи особено през Рисорджименто и Бел епок.
Торино е считан за езотеричен град: той е един от центровете на бялата магия (заедно с Лион и Прага) и един от центровете на черната магия (заедно с Лондон и Сан Франциско).

 

Партньорска организация

HumaCapiAct (OID: E10142033) е частна организация – надежден партньор  по Еразъм+ проекти KA1 и KA2, разположена в Торино, регион Пиемонт, Северна Италия.

 Основни дейности:

  • Организиране на стажове във всички сектори, включително ИКТ, икономика, инженерство, механика, хотелиерство и туризъм, гастрономия, архитектура, ветеринария и др.;
  • Организиране на качествени работни практики в най-добрите северноиталиански компании според професионалната подготовка на всеки млад стажант/студент;
  • Подпомагане на участниците да подобрят своите автобиографии в рамките на стажове в италиански компании (учене чрез правене), както и чрез иновативни персонализирани схеми за наставничество (разработено в партньорство с предприемачи и работодатели);
  • Организиране на обучителни дейности, семинари, учебни посещения за членове на образователния персонал от професионални училища и висши учебни заведения, центрове за обучение на възрастни, кариерни центрове и др.

За по-добро усъвършенстване на професионалните умения, HumaCapiAct  организира обмен на добри практики във водещи италиански фирми, надграждащи  знанието с цел по-добро представяне в бъдеще, подобряване на конкурентноспособността и  възпитание на новите поколения, като бъдещ човешки капитал.

Мобилностите са насочени към развитие на предприемачеството за електронно обучение, социално предприемачество, социална кръгова икономика.

HumaСapiАct работи в изследователски проекти (KA2), що се отнася до обучението и образованието и  получава специално внимание чрез насърчаване на предприемачеството и неговата осведоменост.

Екипът на компанията има дългогодишен опит в:

  • разработването на иновативни инструменти за обучение;
  • отворени образователни ресурси;
  • проектира съдържание за обучение;
  • електронни класни стаи;
  • съвети как да се реализират дейности за смесено обучение;
  • дигитализиране на определени курсове.

Експертния опит на HumaСapiАct  в областта на мобилността и научните изследвания в рамките на програмата Еразъм+ е ключов за да се постигне едно добро качество в образователните проекти.

 

   

 

 

 

Място на настаняване